Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” – Domnești – Pufești
Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” este o biserică ortodoxă din localitatea Domneşti Târg, comuna Pufeşti, judeţul Vrancea. În Nordul satului Domneşti, pe Drumul European 85, ce leagă localităţile Focşani şi Adjud, se face dreapta, iar după 2 km se ajunge la Biserica ,,Adormirii Maicii Domnului”.
Locaşul de cult din aşezarea Domneşti mai este cunoscut şi sub denumirea de ,,Biserica Domnească din comuna Pufeşti”. Pufeşti este o comună situată pe partea stângă a râului Siret. Localităţile învecinate și componente ale comunei sunt satele Domneşti, Domnești Târg şi Ciorani. Satul Domneşti este o veche aşezare moldovenească din secolul al XVII-lea. Aici îşi aveau reşedinţa de vară domnitorii Moldovei.
În smerita localitate Domneşti, domnitorul Eustație Dabija a construit, între anii 1661-1667, biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”. Locaşul de cult va fi terminat de ridicat şi înzestrat cu cele necesare de către Gheorghe Duca. Datorită evenimentelor şi împrejurărilor nefavorabile, sfinţirea bisericii a avut loc în anul 1701, când se va stabili aici o micuţă obşte de maici.
După cutremurul din anul 1741, Biserica din Domneşti a fost refăcută parţial. În anul 1742, marele Vornic Costache, care probabil contribuise la refacerea bisericuţei, a încercat ,,să fure” dreptul de ctitor întemeietor, prezentându-se în pisania de piatră ca singur ctitor al bisericii. Reparaţii şi lucrări de întreţinere au fost efectuate şi între anii 1771-1775.
Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Domnești – comuna Pufeşti este o biserică înaltă, cu ziduri groase, cu tâmplărie din lemn având ornamentaţia chenarelor uşii, a ferestrelor şi a turnului aparţinătoare secolului al XVIII-lea. Putem afirma că aici s-a împletit stilul de arhitectură din Țara Românească cu cel din Moldova. În analiza plastică a monumentului, se poate face o menţiune aparte pentru catapeteasma Sfântului Altar, executată din lemn şi având bogate decoraţii. Aceasta din urmă se pare că este realizată mult mai târziu decât construcţia bisericii sau adusă de la un alt monument.
,,Reprezentanţii Ministerului Culturii şi cei ai Direcţiei pentru Cultura, Culte şi Patrimoniu Naţional a judeţului Vrancea anunţa că, în urma ultimelor seisme notabile, în cazul a trei dintre lacasele de cult din judeţ, serviciul religios poate fi întrerupt până la efectuarea expertizei tehnice. Între cele trei biserici se afla şi Biserica Adormirea Maicii Domnului din Domneşti, comuna Pufeşti. În cazul celor trei biserici au fost propuse lucrări de restaurare şi consolidare către Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, pentru a fi introduse pe lista de priorităţi a programului naţional de restaurare”. (sursa, cu modificări: https://m.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/biserica-adormirea-maicii-domnului-pufesti-96447.html)
Monumentul Eroilor – satul Domneşti, comuna Pufeşti
În centrul satului Domneşti, în apropiere de Biserica Domnească, se află un monument închinat eroilor din Primul Război Mondial. Pe o piatră din marmură este scris: ,,Eroilor din Domneşti, morţi pentru patrie 1916-1918″ și numele a 44 de eroi căzuţi în luptele pentru libertate.
Monumentul istoric din Domneşti se prezintă sub forma unei cruci de mici dimensiuni ce se înalţă pe un postament cu o înălţime de aproximativ trei metri. Monumentul a fost ridicat în anul 1927, la propunerea locuitorilor satului, de către un comitet de iniţiativă sub conducerea directorului şcolii din sat – Petru Iov.