Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Welcome to Comuna Pufești   Click to listen highlighted text! Welcome to Comuna Pufești

Biserica Adormirea Maicii Domnului – Pufesti

Biserica Adormirea Maicii Domnului este o biserică ortodoxă din localitatea Domneşti Târg, comună Pufeşti, judeţul Vrancea. La nord de satul Domneşti, după un kilometru, se face dreapta, din Drumul European 85, ce leagă localităţile Focşani şi Adjud. Judeţul Vrancea are o suprafaţă de aproape cinci mii de kilometri pătraţi şi un relief în trepte, format din Munţii Vrancei, Dealurile Subcarpatice şi Câmpia Şiretului Inferior. Locul este udat de apele râurilor Şiret, Susita, Putna, Milcov şi Râmnicu Sărat.

Locaşul de cult din aşezarea prahoveană Domneşti mai este cunoscut şi sub denumirea de „Biserică Domnească din Pufeşti”. Pufeşti este o comună situată pe partea stângă a raului Şiret. Localităţile învecinate sunt satele Domneşti şi Ciorani. Satul Domneşti este o veche aşezare moldovenească din secolul al XVII-lea. Aici îşi aveau reşedinţa de vară numeroşi domnitori romani.

În smerită localitate prahoveană Domneşti, domnitorul Eustatie Dabija a construit, probabil între anii 1661-1667, biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Locaşul de cult va fi terminat de ridicat şi înzestrat cu cele necesare de către Gheorghe Duca. Datorită evenimentelor şi împrejurărilor nefavorabile, sfinţirea bisericii a avut loc în anul 1701, când se va şi stabili aici o micuţă obşte de maici.

După cutremurul din anul 1741, Biserica din Domneşti a fost refăcută parţial. În anul 1742, marele Vornic Costache, care probabil contribuise la refacerea bisericuţei, a încercat „să fure” dreptul de ctitor întemeietor, prezentându-se în pisania de piatră că singur ctitor al bisericii. Reparaţii şi lucrări de întreţinere au fost efectuate şi între anii 1771-1775.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Pufeşti este o biserică înalta, cu ziduri groase, cu scânduri, boltită, tâmplăria fiind din lemn, ornamentaţia chenarelor uşii, a ferestrelor şi a turnului aparţinând secolului al XVIII-lea. Putem afirma că aici s-a împletit stilul de arhitectură din Tara Românească cu cel din Moldova. În analiza plastică a monumentului, se poate face o menţiune aparte pentru catapeteasma Sfântului Altar, executată din lemn şi având bogate decoraţii. Aceasta din urmă se pare că este realizată mai târziu decât construcţia bisericii sau adusă de la un alt monument.

„Reprezentanţii Ministerului Culturii şi cei ai Direcţiei pentru Cultura, Culte şi Patrimoniu Naţional a judeţului Vrancea anunţa că, în urma ultimelor seisme notabile, în cazul a trei dintre lacasele de cult din judeţ, serviciul religios poate fi întrerupt până la efectuarea expertizei tehnice. Între cele trei biserici se afla şi Biserica Adormirea Maicii Domnului din Domneşti, comună Pufeşti. În cazul celor trei biserici au fost propuse lucrări de restaurare şi consolidare către Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, pentru a fi introduse pe lista de priorităţi a programului naţional de restaurare.

Monumentul Eroilor – satul Domneşti, comună Pufeşti

În centrul satului Domneşti, lângă Biserica Domneasca, este amplasat un monument închinat eroilor. Pe piatra acestuia scrie: „Eroilor din Domneşti, morţi pentru patrie 1916-1919.” Pe placa de marmură sun invocate numele a 22 de eroi căzuţi în luptele pentru libertate.

Monumentul istoric şi cultural din Domneşti se prezintă sub forma unei cruci ce se înalţă pe un postament din beton având o înălţime de puţin peste trei metri. Monumentul a fost ridicat în anul 1927, din iniţiativă locuitorilor satului, fiind ales un comitet de iniţiativa sub conducerea directorului şcolii din sat.

Click to listen highlighted text!