Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Welcome to Comuna Pufești   Click to listen highlighted text! Welcome to Comuna Pufești

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din ocolul Răcăciuni a ținutul Putna și avea în compunere satele Pufești și Ciorani, cu o populație de 1398 de locuitori. În comună funcționau două biserici și o școală mixtă cu 21 de elevi. La acea vreme, pe teritoriul actual al comunei funcționa în ocolul Șușița a aceluiași ținut și comuna Domnești, formată din satul Domnești și târgul Domnești, cu o populație de 982 de locuitori. În comuna Domnești existau două biserici și o școală mixtă cu 32 de elevi (dintre care 6 fete).

Anuarul Socec din 1925 consemnează cele două comune în plasa Caregna a aceluiași județ; comuna Pufești avea 1740 de locuitori în aceleași două sate, iar comuna Domnești, 967, în satele Domnești și Târgu Domnești.

În septembrie 1950, cele două comune au fost arondate raionului Adjud din regiunea Putna, apoi, după 1952, după desființarea regiunii Putna, din regiunea Bârlad și (după 1956) din regiunea Bacău. În timp, comuna Domnești s-a desființat, satele ei fiind incluse în comuna Pufești, care în februarie 1968 a trecut la județul Vrancea.

Monumente istorice

Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, aflată în satul Domnești-Sat, monument istoric de interes național. Clasificată ca monument de arhitectură, biserica a fost construită în anii 1661–1667 de domnitorul Eustatie Dabija.
situri arheologice —cel de la „Cetățuie”, de pe malul Siretului, lângă Domnești-Târg, cuprinde o așezare din eneolitic aparținând culturii Cucuteni faza A; iar celălalt, aflat în punctul „la Brazi”, tot lângă Domnești-Târg, a fost atribuită aceleiași culturi arheologice.
Monumentul eroilor din Primul Război Mondial, aflat lângă biserica domnească din Domnești, ridicat în 1928, este clasificat ca monument memorial sau funerar.

Click to listen highlighted text!